De Noordkop

Verslag tuinreis juli 2022

Verslag van het tuinreisje 14/15/16 juli naar Noord Brabant, Gelderland, Limburg en via Utrecht weer terug naar Schagen.
We vertrokken donderdag om 8.00 uit Schagen we waren met 41 mensen + Hans de chauffeur van Alpha Tours.
De eerste tuin die we bezochten was de De Tuinen van Demen van Fridtjof en Martje van den Bosch in Demen. 1,7 ha. Martje heeft een aantal jaren geleden een lezing bij onze afdeling gegeven over wat kleur met je doet in de tuin. De tuin ligt aan de Maas het is een grote tuin met een oud en een nieuw gedeelte, we kregen hier koffie/thee met lekkere aardbeientaart erbij, Martje deed een praatje over de tuin en wat er allemaal te zien was, nou er was genoeg te zien het is een hele grote en mooie tuin.
Hierna op weg naar Nijmegen naar Villa Sprezzatura, naar de tuin van Karin de Boer en Geert Meijer. 3.500 m2 Geert deed een praatje over het ontstaan van de tuin hiervoor hadden ze een tuin in Wageningen gehad.
We begonnen met de lunch in de oranjerie. Deze was prima verzorgd. Daarna de tuin in het is een jonge tuin wat niet te zien was het zag er allemaal prachtig uit ook het huis was heel bijzonder na nog een kopje koffie/thee gingen we terug naar Noord Brabant naar Uden naar hotel van der Valk Uden, hier logeerden we 2 nachten en kregen we ook het diner.
Dag 2,
Na een goed ontbijt op weg naar Limburg naar de tuin van de Fam. Gubbels, Brookergarden in Venlo 5.500 m2.
Een prachtige tuin zo keurig verzorgd, een plaatje, ook hier kregen we koffie met Limburgse vlaai, er was ook een winkeltje bij waar de meeste van ons het nodige kochten. Hierna richting België naar Hoeve Schettereind de tuin van Harm en Margot Pustjens - Peters, Hoeve Schettereind, 7.000 m2. Eerst lunchen dat deden we bij Harm en Margot in huis we zaten door het hele huis verspreid aan lange tafels, het eten was ook hier prima verzorgd. Hierna de tuin in Margot liep met ons mee en vertelde van alles over de tuin, ook hier was weer genoeg te zien, een mooie tuin.
Weer op weg naar Uden waar we het diner kregen.
Dag 3,
De koffers konden weer in de bus, en na het laatste ontbijt op weg naar Utrecht naar Hagestein naar de tuin In Liefde Bloeyende, van Jelke Jan de With. Een hele grote tuin/park met een hele grote vijver. Ook hier weer koffie met wat lekkers. De groep werd in tweeën gesplitst en we kregen een rondleiding van meneer of mevrouw ook hier weer genoeg te zien.
Nu naar Doorn naar het van Gimborn bomenmuseum en naar kwekerij van Houtem, wat naast elkaar ligt, in het bomenmuseum kregen we de lunch deze keer wel in de tuin.
De groep werd weer in tweeën gesplitst de ene helft kreeg een rondleiding in het bomenmuseum en de andere helft ging shoppen op de kwekerij bij allebei was genoeg te zien.
Als laatste op weg naar Noord Scharwoude waar we het afscheidsdiner hadden bij de Burg.
Toen was het nog maar een klein stukje naar Schagen.
We hadden 3 hele mooie dagen met mooie tuinen, lekkere lunches, lekkere koffie en leuke mensen.
 

Jannie Waterberg

Bezoek Arboretum Beemster 16 oktober 2021


Met 25 mensen van de Noordkop en 11 van Heehugowaard hadden we een mooie groep voor de excursie.
We troffen het met het weer, het was een mooie middag.

Bram Engberts, 36 jaar jong, was al eens bij ons geweest voor een lezing, en de afspraak voor de excursie was besproken. Maar door de corona liep het allemaal anders.

Bram is een vlotte verteller en is in het dagelijkse leven hovenier. Hij vertelde hoe hij bij het arboretum betrokken is geraakt. Er staan heel veel bomen en struiken, er moeten nodig bomen tussenuit, hij pikte er bepaalde bomen tussenuit en vertelde daar wat over, liet ons wat ruiken, mensen konden vragen stellen.
We gingen over een brug naar een ander perceel. De brug was afgezet met lint, want hier staan de notenbomen en omdat het arboretum van zonsopkomst tot zonsondergang open is, kwamen er mensen met kratten om de noten te rapen. Dat doen ze nu zelf en verkopen de noten ten bate van het arboretum.


Er stonden verschillende soorten notenbomen en er lagen er ook al op de grond, hier stond ook nog een zieke kastanje, de rest was al gerooid.
We liepen door naar de grootste en dikste boom van het arboretum, deze is 50 jaar oud. Zo kwamen we bijna struikelend over de noten terug bij het begin. Het was een leerzame middag.

We kregen de excursie aangeboden door de Noordkop, daarvoor onze dank.

Jannie Waterberg