De Noordkop

Bezoek Arboretum Beemster 16 oktober 2021


Met 25 mensen van de Noordkop en 11 van Heehugowaard hadden we een mooie groep voor de excursie.
We troffen het met het weer, het was een mooie middag.

Bram Engberts, 36 jaar jong, was al eens bij ons geweest voor een lezing, en de afspraak voor de excursie was besproken. Maar door de corona liep het allemaal anders.

Bram is een vlotte verteller en is in het dagelijkse leven hovenier. Hij vertelde hoe hij bij het arboretum betrokken is geraakt. Er staan heel veel bomen en struiken, er moeten nodig bomen tussenuit, hij pikte er bepaalde bomen tussenuit en vertelde daar wat over, liet ons wat ruiken, mensen konden vragen stellen.
We gingen over een brug naar een ander perceel. De brug was afgezet met lint, want hier staan de notenbomen en omdat het arboretum van zonsopkomst tot zonsondergang open is, kwamen er mensen met kratten om de noten te rapen. Dat doen ze nu zelf en verkopen de noten ten bate van het arboretum.


Er stonden verschillende soorten notenbomen en er lagen er ook al op de grond, hier stond ook nog een zieke kastanje, de rest was al gerooid.
We liepen door naar de grootste en dikste boom van het arboretum, deze is 50 jaar oud. Zo kwamen we bijna struikelend over de noten terug bij het begin. Het was een leerzame middag.

We kregen de excursie aangeboden door de Noordkop, daarvoor onze dank.

Jannie Waterberg